Στον αστερισμό της αρκούδας!

Posted by : Mr. Blog | 29 Ιουν 2012 | Published in

Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

"Η ελευθερία του ενός
σταμάτάει εκεί που αρχίζει
η ελευθερία του
άλλου

(Βίσμαρκ)...


Εδώ και αρκετές ημέρες, η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Καστοριάς, ταξιδεύει με πλοηγό το “αστέρι” της μικρής άρκτου, που αποφάσισε να εγκατασταθεί στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, το οποίο περιβάλλεται από την λίμνη, παίζοντας με τα νεύρα των ελάχιστων αφελών, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η καλλίτερη... προπόνηση για τις αρκούδες, είναι ο διάπλους της λίμνης με ύπτιο ή κρόουλ!

Γιατί η άλλη εκδοχή, έχει να κάνει με τις “ιδεοληψίες” των επαγγελματιών αρκουδολόγων, που στηρίζουν την δική τους μακροημέρευση στην επιβίωση της αρκούδας, έστω κι αν παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη ενασχόληση στην ύπαιθρο, από την απειλή ενός ανεπιθύμητου επισκέπτη!

Τώρα το πρόβλημα μεταφέρθηκε εντός των τειχών, αφού η αρκούδα καθοδηγούμενη από ένστικτο και όχι από το GPS, που της φόρεσαν “κολάρο”, έχει επιλέξει, όπως όλα δείχνουν, να μετακομίσει μόνιμα στο ύψωμα της Καστοριάς, όσες φορές κι αν την απομακρύνουν οι “ειδικοί” με τεχνικά μέσα!

Το περίεργο είναι ότι η αρκούδα, την πρώτη φορά που βρέθηκε εκεί, άφησε ανέγγιχτες τις πολλές και διάσπαρτες κυψέλες, αλλά έπεσε αμέσως στην παγίδα της “Καλλιστώς”, που περιείχε ελάχιστο μέλι! Προφανώς εμποτισμένη με το πνεύμα της λιτότητας που επικρατεί γενικά, είπε να τους κάνει το χατίρι...

Δεν πέρασαν δέκα μέρες αφότου η αρκούδα μεταφέρθηκε με ειδικό βαν, όπως όλοι οι... λαθρομετανάστες, στον φυσικό της χώρο(;) και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με νεότερο ανακοινωθέν, ενημερώνει τον κόσμο για την επιστροφή της αρκούδας, όπως θα έκανε με το ίδιο πανικόβλητο ύφος, για την επιστροφή του Παλαιοκώστα....

Σύμφωνα με το τελευταίο μεταναστευτικό νόμο, θα έπρεπε να χορηγηθεί αμέσως οικολογικό άσυλο στην αρκούδα, από την στιγμή που η ίδια επέλεξε να πολιτογραφηθεί οικειοθελώς “δημότης” του δήμου Καστοριάς και όχι να στέλνουν την... δημοτική αστυνομία για να την συλλάβει, όπως θα έκανε με κάθε δημότη που παραβίασε το ηλεκτρονικό σύστημα στάθμευσης!

Δεν βρέθηκε ούτε ένας να σκεφθεί ότι το πράγμα έχει και τη θετική του πλευρά, που με λίγη φαντασία θα μπορούσε να συνδυάσει το “βουνό” της Καστοριάς με ένα καταφύγιο της αρκούδας.

Κάνοντας πράξη τον ιστορικό συμβιβασμό για την ειρηνική συνύπαρξη με τον άνθρωπο.
Δηλαδή όσα κατάφερε ο “Αρκτούρος” για το Νυμφαίο, μέσα σε 30 χρόνια, το πέτυχε μια... εθελόντρια αρκουδίτσα στον τελευταίο μήνα, για την Καστοριά, χωρίς τα ευρωβόρα ευρωπαϊκά προγράμματα του Life και τις αρλουμπολογίες των “ειδικών” στα τοπικά κανάλια!

Απλά θα πρέπει κάποτε να οριοθετηθεί το ενδιαίτημα της αρκούδας, από την οικιστική δραστηριότητα του ανθρώπου, για να υπάρξει ουσιαστική συμφιλίωση μεταξύ των δύο αυτών διαφορετικών ειδών του ζωικού βασιλείου. Και να αποτραπούν μελλοντικές παραβιάσεις της ελευθερίας του ενός από του άλλου.
Χωρίς την παρουσία κάποιων, που έχουν λόγους να διαιωνίζεται αυτή η εμπόλεμη ζώνη...