ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ? Ρώσο-γερμανική συμφωνία για νέο αγωγό – Τέλος ο ελληνοτουρκικός

Posted by : Mr. Blog | 19 Ιουν 2015 | Published in

ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ? Ρώσο-γερμανική συμφωνία για νέο αγωγό – Τέλος ο ελληνοτουρκικός
Η Γερμανία συμφώνησε με την Gazprom για την κατασκευή νέου διπλού αγωγού μέσω Βαλτικής. Θα διπλασιάσει τις ποσότητες του ρωσικού αερίου που φεύγουν προς την Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία σαφώς και δέχθηκε την πρόταση, καθώς αναβαθμίζεται ενεργειακά απέναντι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Τουρκία λόγω πολιτικής αστάθειας δεν υπέγραψε με την Ρωσία συμφωνία για τον αγωγό «Turkish Stream», ενώ η Ελλάδα υπέγραψε απλά προκαταρτική συμφωνία στήριξης για δημιουργία αγωγού και όχι κατασκευής. 

Η Ρωσία που κάνει πολυδιάστατο παιχνίδι βάσει των συμφερόντων της, βλέποντας την αστάθεια στις δύο χώρες προώθησε νέο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ τoυ ρωσικού κολοσσού και των εταιρειών EON (Γερμανία), ΟΜV (Αυστρία) και Shell (Μ. Βρετανία-Ολλανδία) για την κατασκευή αγωγού χωρητικότητας 55 δισ. κυβικών μέτρων, ο οποίος θα διατρέχει τη Βαλτική και θα διπλασιάσει τις ποσότητες του ρωσικού αερίου που ήδη μεταφέρονται μέσω του «γερμανικού» Nord Stream. 

Η Ελλάδα ανήκει εις την Δύσιν. Ο ελληνοτουρκικός αγωγός μένει στα χαρτιά, άσχετα με το τι μεταδίδεται. Η Ρωσία αν δεν πάρει δεν δίνει και δεν φημίζεται και πολύ για την υπομονή της…