Πότε το ευρώ θα φτάσει στο 1:1 με το δολάριο;

Posted by : Mr. Blog | 15 Απρ 2015 | Published in

Ευρώ: σε μια ορμητική πορεία προς ισοτιμία 1:1 με το δολάριο; Το ημερολογιακό έτος 2015 ξεκίνησε με το ευρώ να αποτιμάται στα 1,21 δολάρια.

Στις αρχές Μαρτίου το ενιαίο νόμισμα έσπασε το ψυχολογικό όριο του 1,10 δολαρίου, ένα σημαντικό όριο, που το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα για τελευταία φορά είχε αγγίξει στο καλοκαίρι του 2013. Όμως η πτώση δεν σταμάτησε σε αυτό το επίπεδο, καθώς ξαναπήρε την κάτω βόλτα, φτάνοντας κάτω από το1,05 δολαρίων, χάνοντας συνολικά πάνω από 13% από την αρχή του έτους. Η ανοδική πορεία που κατέγραψε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο ήταν παροδική σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ την ίδια στιγμή όλο και πληθαίνουν οι συζητήσεις για ισοτιμία 1:1 μεταξύ των νομισματικών κύκλων.

H απόσταση από τον προηγούμενο Μάιο, οπότε το ευρώ κυμαινόταν στα 1,40 δολάρια, μοιάζει να είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Τότε ο κ. Ντράγκι είχε εκφράσει ανησυχίες για την ισχύ του Ευρώ κι είχε δηλώσει ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί δράση.

Ένα αδύναμο Ευρώ είναι πάντως προς το συμφέρον του κ. Ντράγκι, ακόμα κι αν αυτό δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ. Ένα αδύναμο Ευρώ θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης που υποφέρουν από χαμηλή ανάπτυξη και αποπληθωρισμό.

Όπως δήλωσε πάντως ο κ. Ντράγκι τον Ιανουάριο, η ισοτιμία με το δολάριο δεν συνιστά έναν από τους στόχους του σχεδιασμού από μέρους της ΕΚΤ: «Είναι σημαντική [η ισοτιμία] για την σταθερότητα των τιμών και για την ανάπτυξη, αλλά δεν είναι στόχος των πολιτικών μας». Τη Δευτέρα ο κ. Ντράγκι έβαλε μπρος τις μηχανές, καθώς τέθηκε σε ισχύ η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την οποία είχε εξαγγείλει από το Σεπτέμβριο. Η προσπάθεια για πτώση του ευρώ αποτελεί απόκλιση σε σχέση με την ως τώρα πολιτική της ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης οδεύει προς μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, την ώρα που η Ομοσπονδιακή κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, το Δεκέμβρη.

Τι βλέπουν οι διεθνείς οίκοι
Η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλαγμάτων θα συνεχιστεί, κυρίας εξαιτίας του αμερικανικού δολαρίου, ανέφερε σε έκθεσή της, η Societe Generale. Ειδικότερα, τονίζει ότι η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του δολαρίου είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ευρώ. Η μεταβλητότητα του δολαρίου είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, εν όψει της απόφασης για ποσοτική σύσφιγξη της Federal Reserve. Μάλιστα, η Societe Generale εκτιμά πως, δεδομένης της μετριοπαθούς στάσης των περισσότερων κεντρικών τραπεζών των G10, η Fed είναι αυτή που οδηγεί σε μεταβολές την συναλλαγματική αγορά.

Το σημείο αιχμής για το δολάριο δεν θα έλθει μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει, υπογραμμίζει η Societe Generale.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη ποσοτική σύσφιγξη, η οποία πραγματοποιήθηκε με σταθερό ρυθμό, ήτοι με σταδιακή αύξηση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση, ενδέχεται η Fed να διατηρεί τα επίπεδα σταθερά σε κάποιες από τις συνεδριάσεις.

Αυτή η αβεβαιότητα, επισημαίνει η έκθεση, για την αύξηση των επιτοκίων θα κρατήσει τα επίπεδα μεταβλητότητας του δολαρίου υψηλά, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει αυτό ότι θα συνεχίσει να κινείται αποκλειστικά ανοδικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Παραμένουν οι κίνδυνοι


Oι κίνδυνοι για το ευρώ παραμένουν σε ισχύ και για τον λόγο αυτό η πτώση του θα συνεχιστεί έναντι του δολαρίου, επεσήμαναν οι αναλυτές της ANZ (Australia and New Zealand Banking Group).

Ως αποτέλεσμα, θεωρείται πιθανό και ρεαλιστικό ενδεχόμενο μια πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου κάτω από το 1 προς 1.

Αναλυτικότερα, «η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, εν μέρει αναμενόμενη, εν μέρει συμπτωματική, δεν έχει καταφέρει να στηρίξει το ευρώ».

«Παρά τα εμφανή σημάδια ανάκαμψης, βάσει των οικονομικών δεικτών, τα οποία είναι ευπρόσδεκτα, είναι πολύ νωρίς, ακόμα, για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ», αναφέρουν οι αναλυτές της αυστραλιανής τράπεζας, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία, που να στηρίζουν ότι η οικονομική ανάκαμψη που παρατηρείται είναι αυτοτροφοδοτούμενη».

Ενώ μια περίοδο διορθωτικών και ενισχυτικών δράσεων για τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έγινε αισθητή πρόσφατα, εντούτοις η τάση για το ευρώ παραμένει καθοδική και είναι πιθανό να βρεθεί το ευρώ κάτω από το 1 ευρώ προς 1 δολάριο.

Barclays: Πτώση στα 0,95 δολάρια το α’ 3μηνο του 2016

H συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα υποχωρήσει σε 1 προς 1, ήτοι απόλυτη ισοτιμία, έως το γ’ τρίμηνο του 2015, ενώ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στα 0,95 δολάρια ανά ευρώ έως το α’ τρίμηνο του 2016, εκτιμά η Barclays.

Ειδικότερα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι η υποχώρηση του ευρώ θα επιταχυνθεί κατά το προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας πως δύο είναι οι κύριο λόγοι που ωθούν το νόμισμα της Ευρωζώνης σε πτώση.

Αναλυτικότερα, αναφέρει πως το ευρώ δέχεται πτωτικές πιέσεις από τις χαμηλές αποδόσεις των κεφαλαίων στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω του μεγάλου παραγωγικού κενού, που εντοπίζεται στη νομισματική ένωση, και των διαρθρωτικών εμποδίων στην οικονομική ανάπτυξή της.

Ακόμα, σε ισχύ παραμένει και η «οδύσσεια», όπως την χαρακτηρίζει, δέσμευση της ΕΚΤ, να διατηρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια, για μακροπρόθεσμη περίοδο.

Οι δύο αυτοί παράγοντες, τους οποίους η Barclays, είχε εντοπίσει από το καλοκαίρι του 2014, συνεχίζουν να ωθούν ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, παρά τις ενθαρρυντικές βελτιώσεις σε μακρο-οικονομικούς δείκτες της Ευρώζωνης και την επικείμενη ποσοτική σύσφιγξη της Fed.

«Για όσο διάστημα η ΕΚΤ παραμείνει αφοσιωμένη σε εφαρμογή πολύ ελαστικής παροχής ρευστότητας, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα δυσκολεύεται να σταθεροποιηθεί, ενώ κίνδυνοι ελλοχεύουν και από την αμερικανική οικονομία», τονίζει η Barclays, ενώ προσθέτει πως «μια σταθεροποίηση ή ανάκαμψη για το ευρώ θα απαιτούσε μια ουσιαστική ανάκαμψη των πραγματικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη ή μία ενίσχυση του δομικού πληθωρισμού, που θα έθετε ερωτηματικά για τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ».

«Ωστόσο, καμία από τις δύο προϋποθέσεις δεν φαίνεται να εμφανίζεται σύντομα», οπότε η διολίσθηση του ευρώ θα συνεχιστεί, καταλήγει η Barclays.

Credit Agricole: Κλειδί η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, στο 1 προς 1, το γ’ τρίμηνο του 2015, προβλέπει σε έκθεση της η Credit Agricole.

Αναλυτικότερα, εκτιμά πως οι προοπτικές για την οικονομίας της Ευρωζώνης και οι ροές χαρτοφυλακίου στην περιοχή αυξάνονται, ενώ ενισχύονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή της.

Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει υπέρ της ενίσχυσης του δολαρίου μετά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου τον Μάρτιο, επισημαίνει η Credit Agricole.

Ως αποτέλεσμα, προβλέπει σταθεροποίηση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και υποχώρηση της μεταβλητότητας του ευρώ.

Ειδικότερα, αναφέρει πως η ζήτηση για ευρώ δεν έχει πλέον περιθώρια να επωφεληθεί από μια βελτίωση των μακρο-οικονομικών δεδομένων στην Ευρωζώνη, καθώς δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Ακόμα, η ζήτηση για ευρώ, στην αγορά συναλλάγματος, δεν θα επωφεληθεί από τις επενδύσεις στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρωζώνης, εφόσον οι επενδυτές συνεχίζουν να αντισταθμίζουν τους κινδύνους για περαιτέρω πτώση του ευρώ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ωθεί σε επενδύσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ωστόσο, ελλοχεύουν ακόμα κάποιοι κίνδυνοι για το ευρώ, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, η οποία «στοιχειώνει» το κοινό νόμισμα, τονίζει η Credit Agricole.

Ειδικότερα, αναφέρει πως υπάρχουν ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο τον Ιούνιο, όταν η δανειακή σύμβαση λήξει.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν μικροί και ως αποτέλεσμα, επισημαίνει η Credit Agricole, η απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα επιτευχθεί κατά το γ’ τρίμηνο του 2015, ενώ καθώς πλησιάζει η ποσοτική σύσφιγξη της Fed θα ξεκινήσει εκ νέου η άνοδος του δολαρίου

Σήμα πώλησης από τη Royal Bank of Scotland

Πουλήστε ευρώ, συστήνει προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα η Royal Bank of Scotland, αποτιμώντας τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας, οι πωλήσεις ευρώ, στην τρέχουσα συγκυρία, αποτελούν ένα από τα πιο επικερδή trades.

Μάλιστα, για να τεκμηριώσει τη θέση της αυτή η RBS, παρουσιάζει δύο σοβαρούς λόγους.

Οι δύο λόγοι που οι πωλήσεις ευρώ συνιστούν ελκυστική επενδυτική επιλογή είναι οι εξής:

- Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, προετοιμάζει το έδαφος για αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Η αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή εντός του 2015 με στόχο τη σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών κατά τα επόμενα χρόνια.

- Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ έχουν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξήσεις τις πιέσεις προς το ευρώ, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση το ενιαίο νόμισμα.

Και οι αναλυτές αγορών της Deutsche Bank, Robin Winkler και George Saravelos, έχουν προειδοποιήσει ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα διαμορφωθεί στο 1 προς 1 με το δολάριο το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Εμφανίστηκαν, δε, ακόμη πιο απαισιόδοξοι για την πορεία του νομίσματος εντός της επόμενης 2ετίας, εκτιμώντας ότι μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 85 σεντς του δολαρίου έως το 2017.ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10