Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ»-Εικόνες και Βίντεο από τη πρόσκληση για τσάι που πραγματοποιήθηκε στο Hotel Calma

Posted by : Mr. Blog | 3 Μαρ 2015 | Published in

Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών «ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗ»-Εικόνες και Βίντεο από τη πρόσκληση για τσάι που πραγματοποιήθηκε στο Hotel Calma
Το Σαββάτο, 28 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 18:00 στην αίθουσα δεξιώσεων του Calma Hotel, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση φίλων και μελών της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών «ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗ» , κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν προτάσεις και ιδέες για τον σχεδιασμό νέων δράσεων και πρωτοβουλιών για το έτος 2015 και στη συνέχεια έγινε η απονομή των
πιστοποιητικών παρακολούθησης στους μετέχοντες του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας. Την εκδήλωση τίμησε η βουλευτής της ΝΔ Νομού Καστοριάς κα. Μαρία Αντωνίου, οι υποψήφιοι βουλευτές στις πρόσφατες εθνικές εκλογές κ. Τάσος Ντίνας και κα. Χριστίνα Λαπόρδα καθώς και οι εικαστικοί καλλιτέχνες κυρίες Δωροθέα και Νίνα Χαρίτωνος, η μαέστρος της Χορωδίας Αγίου Νικάνορα κα. Κατερίνα Τριανταφύλλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γιαννοχωριτών Καστοριάς «ΑΓΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ» κα. Καλλιόπη Νικολή και βέβαια οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ακαδημίας κ. Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος και Χαρά Ανδρεάδη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Ιωάννης Τσακιρίδης, εκφώνησε λόγο αναφερόμενος στις δράσεις και τους στόχους της και στη συνέχεια ακολούθησε ένα πολύ ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα με κλασικό ρεπερτόριο από μουσικούς της ορχήστρας ''Νοσταλγία''.



Εκφωνηθείς λόγος του προέδρου της Ακαδημίας κ. Ιωάννη Τσακιρίδη


Καστοριά, 28 Φεβρουαρίου 2015
Hotel Calma


Αγαπητοί φίλοι και μέλη της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ». Η παρουσία 

σας στη σημερινή μας συνάθροιση μας δίνει ιδιαίτερη τιμή και χαρά και συνάμα την αισιοδοξία ότι η Ακαδημίας μας, αποτελεί πλέον δημιουργικό μέλος της τοπικής μας κοινωνίας, προσφέροντας τη δική της ιδιαίτερη συμβολή για την ανάπτυξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Καστοριάς μας.
Μια πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2013 και σήμερα αποκτά σώμα και μορφή με την ενεργό συμμετοχή στα τμήματά της αξιόλογων συμπολιτών μας, δραστηριοποι-ούμενοι σε διάφορα γνωστικά πεδία της επιστήμης και δίδοντας στο έργο της Ακαδημίας κύρος και αξιοπιστία. Σκοπός μας είναι συσπειρώσουμε το επιστημονικό Κεφάλαιο του τόπου μας και να το μετουσιώσουμε δημιουργικά σε πράξεις πολιτισμού, γνώσης και εκπαίδευσης αναπτύσσοντας νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, οι οποίες δύνανται να προσδώσουν υπεραξία στη περιοχή μας και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις νέων ευκαιριών, των οποίων η ορθή αξιοποίησή τους, θα ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα της, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο μια πνευματική κίνηση, αντάξια του ιστορικού παρελθόντος της Καστοριάς.

Όσον αφορά τη σημερινή δραστηριότητα της Ακαδημίας μας είναι σημαντικό να αναφερθεί μια πρωτότυπη και καινοτόμα πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο έτος και είναι η ίδρυση και λειτουργία του τμήματος Φιλοσοφίας, του οποίου επόπτης είναι η επιστημονική συνεργάτιδα της Ακαδημία κα. Χαρά Ανδρεάδη, σηματοδοτώντας συγχρόνως και την λειτουργία του Εργαστηρίου εκμάθησης αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με τον Α’ Κύκλο μαθημάτων να έχει θεματική τους προσωκρα-τικούς φιλοσόφους έχοντας τίτλος «Από τον μύθο στο λόγο». Παρόλο που το αντικείμενο σπουδών του δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο σε μια πόλη της επαρχίας, ωστόσο καταφέραμε να λειτουργήσουμε το τμήμα, στο οποίο σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να απονείμουμε το πιστοποιητικό παρακολούθησης στα μέλη του.

Η Ακαδημία μας, θα ήθελε εγκάρδια να ευχαριστήσει τη διοίκηση του Hotel Kastoria για την παραχώρηση αίθου-σας, ώστε να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα του Εργαστηρίου εκμάθησης αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες και το έργο της.
Επίσης, σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να κοινοποιηθεί η λειτουργία δύο νέων μορφωτικών τμημάτων το τρέ- χον έτος, τα οποία έχουν ενδιαφέρον αντικείμενο γνώσης και εκπαίδευσης:


I. Διαχείριση Κρίσεων: απευθύνεται κυρίως σε στελέχη της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


II.Διαχείριση και Διοίκηση Πολιτιστικών Οργανισμών και Σωματείων, το οποίο αφορά διοικητικά στελέχη Πολιτιστικών Συλλόγων, Αθλητικών Σωματείων και ΜΚΟ καθώς και στελεχών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης που αντικείμενο ενασχόλησής τους είναι σχετικό σε θέματα πολιτισμού.


Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία της Ακαδημίας μας είναι και η διοργάνωση του πρώτου μας συνεδρίου με θέ- μα: “Ιστοριογραφικές Αναζητήσεις της Σύγχρονης και Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε από κοινού συνεργασία με την Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «Νικόλαος Κασομούλης» το τριήμερο 22-24 Μαΐου. Η συνεργασία των δύο επιστημονικών ιδρυμάτων, θα προσδώσει νέα στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της πνευματικής κίνησης της Καστοριάς, προωθώντας και αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τον επιστημονικό τουρισμό με πολλά ευεργετικά οφέλη για την τοπική της κοινωνία.

Τέλος, θα ήθελα εγκάρδια εκ μέρους της Ακαδημίας μας να ευχαριστήσω την διοίκηση του ξενοδοχείου Κάλμα
για την παραχώρηση της αίθουσας της σημερινής μας συνάθροισης και βέβαια όλους εσάς για τη σημερινή σας παρουσία, ευελπιστώντας η ηθική σας συμβολή και συμπαράσταση, να αποτελέσει διαχρονικό κτήμα της.





.............