Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΡΓΗ ΤΗΣ Δ.Τ.Σ. Α.Ε. ΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΥΝΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:Women in Fur : Innovative Heritage Responsibly, challenges and opportunities in Fur sector

Posted by : Mr. Blog | 15 Νοε 2014 | Published in

Μια ακόμη σημαντική παρουσία και διάκριση από τη “νέα γενιά” επιστημόνων της πόλης μας έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες. Η κ. Ευγενία Ήργη , η οποία εργάζεται ως χημικός στην εταιρία  Δ.Τ.Σ Α.Ε φινιριστήριο – βαφείο γουναρικών που εδρεύει στο ΒΙ.ΠΑ Καστοριάς, συμμετείχε στην τριημερίδα – εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Γούνας (Fur Europe), στις
Βρυξέλλες και πραγματικά εντυπωσίασε με τις παρουσιάσεις των μελετών της.

 Το θέμα της τριημερίδας ήταν : Women in Fur : Innovative Heritage Responsibly, challenges and opportunities in Fur sector και αναφερόταν στις προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον κλάδο της γούνας.

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν γυναίκες από όλη την αλυσίδα παραγωγής της γούνας στην Ευρώπη, με στόχο να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα για τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση όπου δόθηκε η ευκαιρία να προβληθεί τόσο η γούνα σαν παραδοσιακός παραγωγικός ιστός της Καστοριάς, όσο και η ίδια η πόλη σαν πρωταρχικός τουριστικός προορισμός.
 Στις παρουσιάσεις και τοποθετήσεις της, η κ. Ήργη ανέπτυξε μια μεθοδολογία με την οποία ο δευτερογενής τομέας και συγκεκριμένα ένα οικολογικό φινιριστήριο – βαφείο γουναρικών (όπως το ΔΤΣ) μπορεί να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου αυτού.

 Όπως η ίδια τεκμηρίωσε, αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα χρησιμοποιώντας ”πράσινη” τεχνολογία και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά νομοθετικά πλαίσια που αφορούν στην εισαγωγή και χρήση χημικών.

 Ταυτόχρονα, η κ. Ήργη απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους συμμετέχοντες να επισκεφτούν την πόλη της Καστοριάς είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για ταξίδι αναψυχής. Υπογράμμισε δε πως στην πόλη μας είναι πολύ εύκολο να κατανοήσει κανείς ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής  σε αντιδιαστολή με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ειδικεύονται σε έναν μόνο τομέα της γουνοποιίας.
 Όπως η ίδια μας δήλωσε: “Νιώθω τυχερή και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Δίτσιο που με το όραμά του και την προσπάθεια του για την βιώσιμη ανάπτυξη της γούνας στον τόπο μας, μου έδωσε την ευκαιρία να εκπροσωπήσω την Καστοριά σε αυτή τη διοργάνωση ως νέο επιστήμονα που εργάζεται στον κλάδο αυτό. Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Biancchini, διευθύνουσα σύμβουλο της Fur Europe, η οποία επέμεινε και συνέδραμε ουσιαστικά για τη συμμετοχή της ελληνικής ομοσπονδίας γούνας στην τριημερίδα”.