ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕΓ. ΠΟΙΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΠΟΙΟΝ. ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΘΕΣΗ

Posted by : Mr. Blog | 30 Οκτ 2014 | Published in

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για την περιβόητη συνάντηση μελών του συνδέσμου γουνοποιών Προφήτης Ηλίας και του ΣΕΓ. Στην αρχή φάνηκε να βγαίνει άσπρος καπνός, μετά ο καπνός μαύρισε και μαζί και οι ψυχές των συμμετασχόντων στις συνομιλίες. Και στη
συνέχεια το αποτέλεσμα ήταν για ακόμη μια φορά η ίδια στείρα πολεμική.

Για να τα πάρουμε με τη σειρά.
Το ημερολόγιο έδειχνε Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου. Το τηλέφωνο υπεύθυνου του ΣΕΓ χτύπησε και στην άλλη γραμμή ήταν ένας επιχειρηματίας γουνοποιός που έπαιζε το ρόλο του διαπραγματευτή ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Στο πλάι του είχε κι άλλους επιχειρηματίες που είχαν βαρεθεί αυτή την ανούσια κόντρα των δυο συνδέσμων και ξεκίνησαν με αυτή την πρωτοβουλία την προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου και μέσης λύσης για τα συμφέροντα ολόκληρου του κλάδου.

Μετά τις καλησπέρες ο υπεύθυνος του ΣΕΓ δέχτηκε πρόσκληση για συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος (στην έδρα της επιχείρησης του ανθρώπου που καλούσε) για να συζητηθεί η κίνηση για επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νέο εκθεσιακό κτίριο του Προφήτη Ηλία.

Πολλές φορές έχουν ακουστεί τα οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα αδειοδότησης, το πρόβλημα ότι το κτίριο παρουσιάζεται ως βιοτεχνικό στη μελέτη για ένταξη και χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο ενώ στην ουσία λειτουργεί ως έκθεση,  από την άλλη η ζώνη στην οποία υφίσταται  (ζώνη 6) δεν επιτρέπει εκθεσιακό κέντρο, η περιβαλλοντική μελέτη δεν υπάρχει και ένα σωρό άλλα προβλήματα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η είδηση της απένταξης του έργου από τον αναπτυξιακό νόμο και η κρίση σχετικά με το κτίριο βρίσκεται στο απόγειο της.

Όλα αυτά τα γνώριζαν όλοι οι συμμετέχοντες στην κουβέντα. Με ειλικρίνεια και σοβαρότητα αποφασίσθηκε να βοηθήσει ο ΣΕΓ συγκεντρώνοντας ένα σεβαστό ποσό από μέλη του και άλλους επιχειρηματίες γουνοποιούς, να σώσει το κτίριο και αυτό να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο συνδέσμων έτσι ώστε να επέλθει η συνολική ενοποίηση και να δοθεί ένα τέλος στον ενδοκλαδικό αλληλοσπαραγμό. Η συζήτηση μάλιστα είχε φτάσει σε σημείο να πέφτουν προτάσεις και ιδέες στο τραπέζι για το πως θα αξιοποιηθεί τελικά το κτίριο στην Καστοριά και πως θα βοηθήσει αυτό συνολικά εξαλείφοντας πολλά προβλήματα που δημιουργούν διάφοροι παράγοντες στον κλάδο, εκμεταλλευόμενοι την σαλαμοποίηση του.

Δόθηκαν χειραψίες, τα χαμόγελα ήταν γεμάτα αισιοδοξία και όλη έφυγαν από την συνάντηση αισιόδοξοι. Μάλιστα όταν ρωτήθηκαν οι του προφήτη Ηλία αν θα προσέκρουε το σχέδιο σε Δ/Σ του συνδέσμου Καστοριάς,  πήραν την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση αλλά ακόμη κι αν υπήρχε είχαν έτοιμο στο συρτάρι Plan B!

Δεν πρόλαβαν να κρυώσουν οι παλάμες από τις θερμές χειραψίες, και ο παππούς -που ήταν περιχαρής στην περιβόητη συνάντηση-  ανέκρουσε πρύμναν πριν αλέκτορα φωνήσαι.


Τι είχε συμβεί
Αυτό που είχε προηγηθεί ήταν ένα ιδιότυπο αντάρτικο από μέλη του προφήτη Ηλία που δεν βρέθηκαν στην συνάντηση και μόλις άκουσαν τα μαντάτα εξερράγησαν. Αυτό είναι το φανερό παρασκήνιο. Η συμπεριφορά του προέδρου όμως δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με αυτή την ένταση.  Πολλοί λένε ότι κάτι άλλο σκέφθηκε μετά τις αρχικές συμφωνίες και πήραν αέρα τα πανιά του και όχι μόνο.

Από εκείνη την στιγμή δεν έχει σταματήσει να κατηγορεί και να επιτίθεται κατά του ΣΕΓ.
Από την άλλη οι άνθρωποι του ΣΕΓ βρέθηκαν σε μια παρανοϊκή κατάσταση που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν. Το όλο θέμα δεν ήταν δική τους πρωτοβουλία. Καλέστηκαν και δεν κάλεσαν κανέναν. Άκουσαν προτάσεις και αιτήματα για βοήθεια και συναίνεσαν. Για να ακούσουν στο τέλος ότι όλο αυτό ήταν σχέδιο και δούρειος Ίππος για να πέσει το κάστρο του προφήτη Ηλία. Ένα κάστρο που μετά την απένταξη με επίσημη ανακοίνωση από Δένδια μεριά μυρίζει ήδη μπαρούτι και στάχτες. 

Και βέβαια η ιλαροτραγωδία δεν σταμάτησε εκεί. 
Όλοι γίναμε μάρτυρες της είδησης της μεγάλης ληστείας της νταλίκας με τα 5.500 γουναρικά. Όλοι επίσης περιμέναμε μια ανακοίνωση σχετική με το συμβάν από τα γραφεία του Πρ. Ηλία και ένας λόγος που αύξανε την προσδοκία του κόσμου ήταν η πιθανότητα ευαισθητοποίηση του προέδρου μιας και ήταν και εκείνος ένας από τους γουνοποιούς που έχαναν μέχρι εκείνη την στιγμή  εκατομμύρια λόγω της κλοπής.

Αμ δε! Η προεδράρα τη στιγμή που καίγονταν το ηβικό τρίγωνο της Καστοριανής γουνοποίιας, είχε αφήσει την βελόνα κολημένη. Ο ΣΕΓ ΦΤΑΙΕΙ. Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΣΕΓ. Ο ΣΕΓ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ! Ο ΣΕΓ πτπ...(πήδημα της βελόνας) ... Ο ΣΕΓ πτπ...(πήδημα της βελόνας) ... Ο ΣΕΓ πτπ...(πήδημα της βελόνας) ... Ο ΣΕΓ πτπ...(πήδημα της βελόνας) ... 

Το ίδιο παραμύθι συνεχίστηκε μέχρι και χθες σε δελτίο ειδήσεων του Δίκτυο. Δεν τον χωρταίνανε τα ΜΜΕ τον πρόεδρο! Ήθελε κι άλλα, κι άλλα, να πει ότι μπορούσε παραπάνω για τον ΣΕΓ! Μέχρι που δεν άντεξε και βγήκε απέναντι του ένας που δεν κρατιέται και εύκολα και μάλιστα μόνο φίλος του ΣΕΓ δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Πιο αυτόνομο, αυτάρκη, αυτοδημιούργητο και πιο ιδιότροπο ανεξάρτητο από τον Γιάννη Αλκιβιάδη που όσο κι αν διαφωνείς μαζί του δεν παύεις να τον σέβεσαι και να τον υπολογίζεις, δεν θα βρεις.

Ο γνωστός επιχειρηματίας άστραψε και βρόντηξε. Και τι δεν άκουσε ο Καλλισθένης. Όπως μου είπαν κάποιοι που παρακολούθησαν το τελετουργικό του εξευτελισμού,  τους έκανε να  λυπηθούν τον μέχρι εκέινη την στιγμή επιτιθέμενο στον ΣΕΓ. Ήταν ηθική εξόντωση που προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του. Ήταν η εξαφάνιση του όποιου αποθέματος περηφάνειας και αξιοπρέπειας μπορούσε να συντηρεί μέχρι εκέινη την στιγμή. Ο Γιάννης Αλκιβιάδης εξοργισμένος από τα παιχνίδια του προέδρου του πρ. Ηλία τον αποκάλεσε δημόσια «Ψεύτη» τουλάχιστον πέντε φορές! Πιο εξευτελιστικό από αυτό όταν δεν υπάρχει και αντίλογος, μια λέξη ένα επιφώνημα βρε αδερφέ , δεν υπάρχει.  Λύπηση, ήταν μόνο για λύπηση. Και δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί δεν τον προστατεύει κάποιος δικός του άνθρωπος. Δεν βλέπουν, δεν ακούν? Δεν ενδιαφέρονται?


ΑΛΛΑΞΤΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα σε αυτή την πόλη. Έχουμε γράψει κατα καιρούς: Σηκώστε τα κεφάλια απ΄τα τεζιάκια και σταματήστε να κάνετε ακόμη πιο πλούσιες τις δημοπρασίες. Αυτές κάνουν μια χαρά το marketing απέναντι σας. Σας έχουν φτάσει σε σημείο να διαφημίζονται μέσα στις αυλές σας. Μια αφίσα και ένα λογότυπο της κάθε blackτάδε υπάρχει ακόμη και στο κωλόχαρτο σας.

Και αυτοί πολύ καλά κάνουν. Εσείς τι δεν καταλαβαίνετε? Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό έπρεπε να συμβαίνει και με δικά σας λογότυπα στις έδρες των δικών σας δυνητικών πελατών? Αυτοί έχουν πελάτες εσάς. Και προβάλλονται με τα δικά σας λεφτά! Σας πουλάνε θεωρίες διαφήμισης με τα χρυσοπληρωμένα toplot και σεις κοιμάστε ήσυχοι. Ξοδέψαμε, αλλά θα τα βγάλουν τα λεφτά τους!

Καλά και τα toplot αλλά,

ΞΥΠΝΗΣΤΕ!
Η μισή σας δουλειά είναι το marketing του προϊόντος σας! Αν δεν ζητάει ο πελάτης το προιόν σας με το όνομα του στο κατάστημα του Χ εμπορικού καταστήματος, ο έμπορος θα σας κάνει ότι γουστάρει με χαμηλές τιμές,  παρακαταθήκες και πιστόλες!

Αν δεν σεβαστείτε εσείς το προϊόν σας, γιατί να το σεβαστεί ο Χ περιθωριακός ρωσοπόντιος ή νησιώτης που σας βλέπει σαν ελαφάκια?

Ασχοληθείτε με το design, με το promotion, με την προβολή, με το brandname, με το label, με το marketing! Αφήστε τις τρέλες με τα εκατομμύρια σε πρώτη ύλη που καταλήγει στοκ στα υπόγεια ή λεία ληστών στην εθνική οδό. 

Σχεδιάστε με έμπνευση,  κατασκευάστε ποιοτικά, διαφημίστε επιθετικά, φερθείτε στο προϊόν όπως του αξίζει (ευλαβικά) και κατακτήστε τις αγορές. Για πάντα. Χωρίς κρίση. Τι θα πει κρίση? Ακόμη και στις μεγαλύτερες κρίσεις λεφτά υπάρχουν, αλλά τα έχουν λίγοι.

 Τις γυναίκες αυτών των λίγων θέλουμε λοιπόν ως πελάτισσες. Τις μνηστές τους. Τις ερωμένες τους. Αλλά ακόμη και τους ίδιους. Έχω δει πολλά φοβερά ανδρικά κομμάτια τα τελευταία χρόνια από επιχειρήσεις του τόπου. Δεν θα κολλήσω να ονομάσω και μια απ αυτές. Η Obsession πχ είναι πολύ μπροστά.  Ο  Παπαγιάννης είναι από αυτούς που ψάχνονται.

Και είναι πολύ καλό αυτό. Γιατί όπως λέει και ένα αγαπημένο μου απόφθεγμα:
«Σήκωσε τα χέρια και προσπάθησε να πιάσεις τα αστέρια. Ακόμη κι αν δεν το καταφέρεις ποτέ, τουλάχιστον δεν θα βρεθείς ποτέ με λασπωμένα χέρια!» 

Πέτρος Σμιξιώτης