Ξαναϊδρύεται ο φορέας διαχείρισης για τη Λίμνη Καστοριάς

Posted by : Mr. Blog | 17 Οκτ 2014 | Published in

Ξαναϊδρύεται ο φορέας διαχείρισης για τη Λίμνη Καστοριάς
Την δημιουργία ξανά φορέα διαχείρισης λίμνης εξήγγειλε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Αδαμόπουλος την περασμένη εβδομάδα που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας η οποία μετά την κατάργηση του προηγούμενου φορέα το 2013 ήταν η
αρμόδια αρχή για την διαχείριση της .  

Χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμόπουλος δήλωσε πως «Πρόκειται για έναν άτυπο φορέα διαχείρισης, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί από τώρα το πόσα άτομα θα συμμετέχουν» .
Όλα αυτά διαδραματίζονται με φόντο την άσχημη εικόνα και αποκρουστική προς όλους μας (τουρίστες και Καστοριανούς) που εμφανίζει η λίμνη Ορεστιάδα. Στην συνέχεια ο κ. Αδαμόπουλος πρόσθεσε ότι «επειδή η λίμνη της Καστοριάς δεν επιδέχεται παρεμβάσεις εύκολα, θα περιμένουμε πότε θα δημιουργηθεί το συμβουλευτικό όργανο το οποίο θα είναι αρμόδιο για οτιδήποτε συμβαίνει στη λίμνη. Και το μηχάνημαπου παραγγείλαμε για το κόψιμο των καλαμώνων δεν θα το χειρίζεται ο δήμος, κάτι που γινόταν μέχρι τώρα αλλά ο ίδιος ο φορέας διαχείρισης.»

Αυτό το μηχάνημα που τόσο έχει χρηστεί αναγκαίο και από τον Δήμο αλλά και από την Περιφέρεια να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός αποδείχθηκε άγονος και αναμένεται νέος διαγωνισμός το επόμενο διάστημα. Όλες οι τυπικές διαδικασίες σύμφωνα πάντα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς για τον φορέα έχουν δρομολογηθεί. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα έχουμε ιδρύσει το συμβουλευτικό όργανο καθότι πριν από 3-4 μέρες υπογράφηκε και η μελέτη 45.000 ευρώ για τον φορέα, επομένως τελείωσαν οι τυπικές διαδικασίες.»

Σήμα κινδύνου για την λίμνη Καστοριάς
Ένα παχύ στρώμα ασπριδερής λάσπης έχει σχηματιστεί τον τελευταίο μήνα στην επιφάνεια της λίμνης Ορεστιάδας από το φυτοπλαγκτόν, ενώ αναδύεται και έντονη δυσοσμία όχι μόνο δίπλα στην λίμνη αλλά και στο κέντρο της πόλης. Ακόμα και οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο για το φυτοπλαγκτόν πριν περίπου 2 εβδομάδες έμειναν έκπληκτοι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και κατά καιρούς δηλώνουν πως « όλοι είναι αρμόδιοι και όλοι αναρμόδιοι» .

Ας ελπίσουμε ότι με τον φορέα της λίμνης από τον Νοέμβριο θα έχουμε ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο και θα μεταφερθεί το πρόβλημα και στα αρμόδια Υπουργεία. Η λίμνη της Καστοριάς συνδέεται με την ζωή και την οικονομία ολόκληρης της πόλης.
Το πρόβλημα είναι χρόνιο

   Ο όγκος των υδάτων της λίμνης Καστοριάς μειώνεται διαρκώς και τα νερά της μολύνονταν από τα φυτοφάρμακα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η λίμνη δεχόταν επί χρόνια ανθρωπογενείς πιέσεις, καθώς πριν λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός, το 1990, τα αστικά λύματα κατέληγαν στο βυθό της. Παράλληλα, η λεκάνη απορροής δέχεται φερτά υλικά από χείμαρρους που τροφοδοτούν τη λίμνη με προσχώσεις και μειώνουν το βάθος της. Επίσης οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις παραλίμνιες εκτάσεις αποτελούν πηγές ρύπανσης των υδάτων της, λόγω της μεταφοράς σε αυτήν των χημικών και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην γύρω περιοχή.

Τέλος δελτίο τύπου απέστειλε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου το τμήμα περιβάλλοντως της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που αναφέρει αποτελέσματα δειγμάτων νερού της λίμνης.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου:
‘’ Εντός των επιθυμητών ορίων οι τιμές των παραμέτρων των  δειγμάτων νερού της λίμνης Καστοριάς που εξετάστηκαν.

Από το τμήμα Περιβάλλοντος  & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιείται ότι την Τρίτη 09-09-2014 πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στη λίμνη Ορεστιάδα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της ποιότητας των νερών της. Τα δείγματα στάλθηκαν για Μικροβιολογική και Φυσικοχημική ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα Ιωάννινα.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι όλα τα δείγματα, ως προς τις παραμέτρους που εξετάστηκαν,  ήταν εντός των επιθυμητών ορίων σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ΚΥΑ με αρ. πρωτ.46399/1352, ΦΕΚ 438/β/3-7-1986) της κατηγορίας Α3. ‘’

   Για τους Ορίζοντες
Σταύρος Ευαγγελίδης