Ζήτω το ελληνικό πανηγύρι (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Posted by : Mr. Blog | 19 Ιουλ 2014 | Published in

Ζήτω το ελληνικό πανηγύρι (του Βασίλη Κωνσταντίνου)
“Σήμερα πανηγύρι στήνεται
σ΄ωραίο χωριουδάκι…”

Ανήμερα του Προφήτη Ηλία το πανηγύρι μας ήταν ένα γεγονός μεγάλης αξίας. Το περιμέναμε όλο τον χρόνο.

Ήταν η μοναδική μέρα που αποκτούσε “διεθνείς” διαστάσεις το χωριό μας αφού ερχόταν κόσμος από τα γύρω χωριά, Μελάνθιο, Νίκη, Πεντάβρυσο, Νεστόριο καθώς και Κυψέλη, Χρυσή, Πευκόφυτο και άλλα. Τότε οι μετακινήσεις δεν ήταν εύκολες. Το μόνο κακό είναι ότι είχε κάπου κάπου και μικρομεγάλο, φασαρίες. Ήταν βλέπετε πολύ φορτισμένη η ατμόσφαιρα! Κατά τα άλλα ο κόσμος της χειρωνακτικής επίπονης και συνεχούς δουλειάς είχε την ευκαιρία του. Να ξεδώσει, να καμαρώσει, να φαντάξει να…να…

Πολλά περίμεναν από το πανηγύρι αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν τα έβρισκαν πάντα και έπρεπε να περιμένουν άλλο ένα χρόνο για το επόμενο. Ίσως εδώ να υπάρχει και η εξήγηση των παρατράγουδων που γινόταν στα πανηγύρια. Σήμερα έχει αλλάξει όπως άλλαξαν όλα, αλλά παρόλα αυτά παραμένει ένα μεγάλο πανηγύρι με πολύ κόσμο. Είναι μια ευκαιρία για τους παλιούς να ξαναθυμηθούν και τους νέους να “μπολιαστούν” με τον χώρο και την μουσική. Όπως “‘μπολιαστήκαμε και εμείς” (από το 1969 που εγκαταλείψαμε το χωριό το επισκέπτομαι ανελλιπώς όταν είμαι στην Καστοριά).

Βέβαια κάθε χωριό έχει την δική του ιστορία και φυσικά και το δικό του «ιδιαίτερο» πανηγύρι. Οι συγκρίσεις δεν έχουν νόημα. Για έναν κάτοικο του Μελά το πανηγύρι του είναι το καλύτερο. Μέχρι εκεί όμως. Γιατί τα βιώματα και η προϊστορία είναι δικά του ο άλλος δεν τα καταλαβαίνει.

Γι αυτό και ο κάθε Κοτυλιώτης είναι φυσικό να θεωρεί το πανηγύρι του το καλύτερο, αλλά εδώ μπαίνει και θέμα μη εξηγήσιμο στους άλλους μέχρι που η επιμονή μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα! Γι αυτό μένουμε στο «κάθε χωριό και καημός, κάθε πανηγύρι και γλέντι». Οι επισκέπτες το μόνο που μπορούν είναι να συμμετέχουν και να ζουν το χαρμόσυνο γεγονός.

Γι αυτό και ας αναφωνήσουμε συμφιλιωτικά όλοι μαζί: «Ζήτω το ελληνικό πανηγύρι του χωριού μας/σας, πόλης μας/σας ».

Ζήτωωωωω, Ζήτωωω!!!