ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Posted by : Mr. Blog | 16 Απρ 2014 | Published in

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ BLOG

Το ΚΕΝ είναι μέσα στα υπόλοιπα στρατόπεδα που θα δεχθεί τους νεοσυλλέκτους της πρώτης σειράς του 2014, στις 27 Μάιου. Όπως αναφέρει η εγκύκλιος οι νεοσύλλεκτοι που θα παρουσιαστούν στο ΚΕΝ Άρτας θα προέρχονται από Καστοριά, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα και φυσικά από την Άρτα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι περί τα 200 άτομα κι αυτό γιατί το ΚΕΝ εκτός από νεοσύλλεκτους έχει ερημώσει και από προσωπικό μετά τις αναγκαστικές μεταθέσεις που δόθηκαν από το υπουργείο τον Αύγουστο και μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Κι αυτό βέβαια παράλληλα με τη μετακίνηση ορισμένου υλικού εκπαίδευσης προς αλλά στρατόπεδα, προς υλοποίηση της απόφασης για κλείσιμο της εδώ μονάδας.

Η έλευση, λοιπόν, νεοσυλλέκτων αποτελεί γεγονός που όμως δεν περνά ως άκριτη πληροφορία στην τοπική κοινωνία. Όσοι ακούν ή διαβάζουν την είδηση, κυρίως ρωτούν αν και κατά πόσο έχει σχέση με τις επικείμενες εκλογές. Επίσης όλοι αναμένουν να δουν αν θα υπάρχει συνέχεια μετά από τη συγκεκριμένη ΕΣΣΟ, τον Ιούλιο και εν συνεχεία τον Σεπτέμβριο. Αν θα στελεχωθεί και πάλι με προσωπικό, καθώς είχε μετατεθεί η πλειοψηφία του από τον περασμένο Αύγουστο. Τα ερωτήματα αυτά δεν μπορούν παρά να απαντηθούν μόνο στην πράξη.

Στο μεταξύ πάντως εκείνο που θα έλυνε μια για πάντα το ζήτημα παραμονής του στρατοπέδου στο νομό, είναι η δημιουργία και λειτουργία του ως Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού. Προς τούτο από καιρό υπάρχει η πληροφορία ότι συζητείται μια και επικρατεί πλέον η άποψη της παράλληλης εκπαίδευσης των Σωμάτων Αεροπορίας, Λιμενικού και Στρατού Ξηράς σε συγκεκριμένους τομείς. 

Οπότε έχοντας το σημερινό ΚΕΝ Άρτας όλα τα πλεονεκτήματα σε εγκαταστάσεις αλλά και μακρά ιστορία ως ΚΕΥΓ, θα μπορούσε να στεγάσει ένα αντίστοιχο Διακλαδικό ΚΕΥΓ, το μοναδικό σ' όλη τη χώρα.

Η πρόταση έχει καιρό που συζητείται σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας και Γενικό Επιτελείο Στρατού, όμως ακόμη δεν έχει βγει ...καπνός. Σ' αυτή πάντως την κατεύθυνση βρίσκεται η ολοκληρωμένη και με σημαντικά οφέλη για την Άρτα και την Ήπειρο κατοχύρωση του στρατοπέδου. 

Άλλωστε όσοι γνωρίζουν καλά τα δεδομένα από τη λειτουργία του στρατοπέδου στο νομό σε βάθος χρόνου, αν μη τι άλλο αναφέρουν ότι τα περισσότερα οφέλη για την περιοχή υπήρξαν την εποχή λειτουργίας του ως ΚΕΥΓ. Και ασφαλώς σ' όλες τις εποχές συνετέλεσε στην προβολή του νομού τόσο από την παρουσία και γνωριμία με την πόλη των στρατευσίμων όσο και την αντίστοιχη των επισκεπτών, φίλων και συγγενών τους.

Εν κατακλείδι, η νέα σειρά που μπαίνει τον Μάιο αποτιμάται ως μια θετική εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να εφησυχάσουν ούτε οι τοπικοί εκπρόσωποι, ούτε η κοινωνία. Κυρίως δε ενόψει των σχεδιασμών για διακλαδικά κέντρα Εκπαιδεύσεως, η Άρτα, συνολικά η Ήπειρος και οι θεσμοί της, δεν θα πρέπει να αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία. 

Να μην επιτρέψουν δηλαδή ένας τόπος με ιστορικό ΚΕΥΓ να μείνει εκτός αυτού του σχεδιασμού και για ακόμη μια φορά η Ήπειρος να βγει χαμένη.

http://www.taxydromosartas.gr/

http://www.epirusblog.gr/2014/04/blog-post_4036.html