Πέφτουν οι τιμές, αλλιώς δε γεμίζουν τα ξενοδοχεία – 15% πτώση στην Καστοριά

Posted by : Mr. Blog | 29 Δεκ 2013 | Published in

Πόλεμος εκπτώσεων από τους επιχειρηματίες των χειμερινών προορισμών, σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες των τελευταίων 3 ετών
Μέχρι την τελευταία στιγμή θα δουν αν θα κάνουν γιορτές φέτος οι επιχειρηματίες στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις για την
περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κινούνται σαφώς καλύτερα σε σύγκριση με πέρυσι, με τις πληρότητες στις κατεξοχήν χειμερινές περιοχές αγγίζουν αυτήν τη στιγμή το 70%. Οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, το ποσοστό αυτό θα φτάσει ακόμα και το 90%, ποντάροντας πολλά στην απόφασή τους να ρίξουν τις τιμές των δωματίων, προχωρώντας παράλληλα σε προσφορές με κάθε κράτηση: από το εορταστικό γεύμα μέχρι τη συμμετοχή σε δραστηριότητες.
Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν, βέβαια, διαμονή τριών διανυκτερεύσεων, αν και οι ημέρες που πέφτουν φέτος τα Χριστούγεννα (Τετάρτη και Πέμπτη) ευνοούσαν τα πακέτα της μίας εβδομάδας.
Πολλοί ήταν και επισκέπτες που αποφάσισαν να κάνουν από νωρίς τις κρατήσεις τους, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλότερες τιμές που προσφέρει το early booking. Όσοι, μάλιστα, προτίμησαν τα οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα επωφελήθηκαν από προσφορές όπως δωρεάν αναβάθμιση δωματίων, δωρεάν διαμονή έως και δύο παιδιών, είσοδο σε χιονοδρομικά κέντρα και καζίνο.
Προσφορές
Σε σημαντικές μειώσεις τιμών προχωρούν οι ξενοδόχοι ακόμα και στους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, σε μια προσπάθεια να «αναθερμάνουν» τα χαμηλά ποσοστά του εσωτερικού τουρισμού.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Trivago, στα Ιωάννινα η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση μειώνεται κατά 9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2012 (81 ευρώ, έναντι 89 το περασμένο έτος), στην Καστοριά η μείωση αγγίζει το 15%, με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση από 82 ευρώ τον περασμένο χρόνο να πέφτει φέτος στα 70 ευρώ, ενώ στη Μονεμβασιά η μέση τιμή κυμαίνεται στα 49 ευρώ, έναντι 55 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 (μείωση 11%).
Στο Ναύπλιο, τον κατεξοχήν προορισμό του Σαββατοκύριακου, ακόμα και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων η μείωση αγγίζει το 18% (69 ευρώ, έναντι 84 ευρώ πέρυσι).
Ελπίδες

Όπως σημειώνουν φορείς της τουριστικής αγοράς, η Ελλάδα έχει ακόμη να διανύσει πολλά βήματα μέχρι να «αποδεσμευτεί» από το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» και να αρχίσει να κερδίζει επισκέπτες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο ανταγωνισμός, μάλιστα, για την προσέλκυση ξένων τουριστών είναι ιδιαίτερα αυξημένος τα τελευταία χρόνια, με τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας να κερδίζουν συνεχώς έδαφος, εξαιτίας των πολύ χαμηλών πακέτων διαμονής.
Εντούτοις, είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία έρευνας της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της Trivago, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην προτίμηση των επισκεπτών προορισμών σκι.
Πρώτη στις προτιμήσεις των χρηστών, βάσει των κριτικών τους, βρίσκεται, όπως είναι αναμενόμενο, η Ελβετία, ενώ η δεύτερη θέση της Ελλάδας, με ποσοστό δημοτικότητας 85,24%, προκαλεί έκπληξη. Την τρίτη θέση και μία θέση κάτω από την Ελλάδα, αν και παραδοσιακά γνωστός χειμερινός προορισμός, καταλαμβάνει η Αυστρία. Τα αποτελέσματα βασίζονται στις κριτικές που έχουν γράψει οι χρήστες που έχουν επισκεφτεί τους προορισμούς σκι που διαθέτει κάθε χώρα, ενώ όλοι οι προορισμοί διαθέτουν από 40 ξενοδοχεία και πάνω.
Πάντως, το υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεργασία με Αυστριακούς ειδικούς τεχνοκράτες με αντικείμενο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα χειμερινού τουρισμού.
Στο επίκεντρο τίθεται η επέκταση της χειμερινής περιόδου με δράσεις αναψυχής- τουρισμού που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προορισμού και η προβολή των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας.
Μόνο οι ΤΟΠ προορισμοί αντέχουν
80% εκτιμάται ότι θα είναι η πληρότητα στους προορισμούς της ορεινής Αρκαδίας. Η κοντινή απόσταση από Αθήνα αποτελεί το μεγάλο ατού των ξενοδόχων της περιοχής. Οι τιμές των καταλυμάτων κυμαίνονται από 60 έως 80 ευρώ με πρωινό.
Πιο τσουχτερές οι τιμές στη «Μύκονο του χειμώνα». Η μέση τιμή των δωματίων αγγίζει τα 90 ευρώ, οι επιχειρηματίες, όμως, της Αράχοβας συμπεριλαμβάνουν στα προσφερόμενα πακέτα το εορταστικό γεύμα.
Στο 50% οι πληρότητες δωματίων στη Φλώρινα. Το κόστος μετακίνησης είναι σημαντικό για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, αλλά τα οργανωμένα πακέτα των ταξιδιωτικών γραφείων έχουν μεγάλη ζήτηση.
Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι ξενοδόχοι στο Καρπενήσι. Προς το παρόν, η πληρότητα των κλινών δεν ξεπερνά το 50% . Οι τιμές για ένα δίκλινο κυμαίνονται από 50 έως 85
ευρώ.
Το Πήλιο δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χάρτη των χειμερινών προορισμών. Η πληρότητα των μονάδων φτάνει το 80% στην Πορταριά, ενώ οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται στα 80 ευρώ
Ακόμα ένα ρεκόρ;
Συγκρατημένες μεν, αισιόδοξες δε ως προς τον αριθμό των αφίξεων το 2014, είναι οι προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, διαβλέποντας ακόμα ένα ρεκόρ στα τουριστικά μεγέθη. Σύμφωνα με τις προκρατήσεις, τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν την επόμενη χρονιά τα 13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με φέτος (1 1,5 δισ. ευρώ).
Οι αφίξεις, από την άλλη, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 18 εκατ., από 17,5 με τα οποία κλείνει το 2013. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ήδη παρατηρείται 10% στις προκρατήσεις που γίνονται από τη Μεγάλη Βρετανία. Ανάλογη άνοδος αναμένεται και από τη γερμανική αγορά, ενώ ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από τις αγορές της Σκανδιναβίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ.
*Αναδημοσίευση από το “ΚΕΦΑΛΑΙΟ” της 21ης Δεκεμβρίου
Πηγή:www.capital.gr