ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ TAP

Posted by : Mr. Blog | 11 Φεβ 2013 | Published in

ΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ
Μετά από την αδιαφορία και την επιδεικτική άρνηση των τοπικών αυτοδιοικητικών και πολιτικών να ασχοληθούν και να ενημερώσουν τους Καστοριανούς σχετικά με ένα πολύ 
σοβαρό θέμα, αυτό του αγωγού φυσικού αερίου που ίσως (και θα εξηγήσουμε πιο κάτω γιατί λέμε ίσως) περάσει από την Καστοριά οι συντάκτες του oladeka πήραμε την απόφαση και κάναμε αυτό που θα πρεπε να κάνουν οι βολεμένοι μας άρχοντες:

Επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους της Trans Adriatic Pipeline.

 Αν και δυσκολευθήκαμε αρκετά μέχρι να τους βρούμε λόγω του φόρτου εργασιών που υφίστανται για την προετοιμασία της 13ης Φεβρουαρίου κατά την οποία θα υπογραφεί η διακρατική-διακυβερνητική συμφωνία για την πρόταση του σχεδίου του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline),τελικά το καταφέραμε. Οι μέτοχοι του TAP είναι η ελβετική εταιρία Axpo (42,5%), η νορβηγικήStatoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

Την πρώτη είδηση ήδη την πήρατε. Η υπογραφή δεν σημαίνει καθόλου ότι θα γίνει το έργο!
Το όλο project εξαρτάται από το αν οι κυβερνήσεις που θα υπογράψουν την συμφωνία θα μπορέσουν να πείσουν τους Αζέρους να ανάψουν το πράσινο φως για την παροχή φυσικού αερίου στον σωλήνα.

Δηλαδή λένε οι εκπρόσωποι των εταιριών που εκμεταλλεύονται τα καύσιμα του Αζερμπαιτζάν: Κάντε έναν σχεδιασμό, συμφωνήστε εσείς τα εμπλεκόμενα κράτη, στηρίξτε τον με πολιτική βούληση ώστε να μιλάμε σοβαρά και φέρτε την πρόταση να την εγκρίνουμε για να ανοίξουν οι στρόφιγγες!

Οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα αποθέματα των Αζέρων είναι οι BP η Γαλλική TOTAL και η Νορβηγική STATOIL. Αυτοί λοιπόν θα αποφασίσουν αν το αέριο με προορισμό την κεντρική Ευρώπη θα περάσει με τον  αγωγό TAP ο οποίος θα ακολουθήσει τη διαδρομή που βλέπετε και στον χάρτη που δημοσιεύουμε(Κομοτηνή-Καστοριά-Αλβανία), ή με τον NABUCCO που είναι ο ανταγωνιστής και θα παρακάμψει την Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας με κατεύθυνση προς Αυστρία.Η ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή ενός εκ των δύο αγωγών θα γίνει τον Ιούνιο.

Η όλη διαδικασία που εγκαινιάζεται με την διακρατική υπογραφή της 13ης Φεβρουαρίου αναμένεται να τελεσφορήσει μετά από πολύ καιρό, Χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι του TAP μας επισήμαναν ότι κοντά στο 2015 αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, και το έργο θα ολοκληρωθεί περίπου το 2018!Άρα έχουμε χρόνο μπροστά μας να διεκδικούμε από την κυβέρνηση την διόρθωση του ληστρικού φόρου της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης.Επίσης έχουμε ακόμη πολλά δάση να καταστρέψουμε και να αφανίσουμε.

Δεν μοιράζουμε αέριο εμείς σε περιοχές σαν την Καστοριά.

Εδώ είναι το σημείο που θα διαλευκάνουμε το τι ειπώθηκε από τους συνεργάτες του TAP σε Καστοριανούς όταν οι πρώτοι επισκέφθηκαν την περιοχή μας. 

«Αυτό δεν έγινε μια φορά. Οι άνθρωποί μας, επισκέφθηκαν την Καστοριά και πριν δυο χρόνια, και πριν λίγες ημέρες.» Μας λέει ο υπεύθυνος της εταιρίας. (Πλήρης επιβεβαίωση του oladeka).  
«Ήρθαν στα πλαίσια της έρευνας που αποσκοπεί στην δημιουργία εμπεριστατωμένης μελέτης η οποία θα βοηθήσει στην υλοποίηση του έργου.»

Ερ-Τι απάντησαν στους κατοίκους στην συγκέντρωση της Κορησού όταν ρωτήθηκαν για το αν θα διασυνδεθεί η Καστοριά στον αγωγό φυσικού αερίου για οικιακή και επαγγελματική χρήση?

Απ- Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό το θέμα.Εμείς έχουμε σαν αποστολή την δημιουργία  και λειτουργία του αγωγού με σκοπό την διέλευση του φυσικού αερίου από χώρα σε χώρα. Εμείς είμαστε κάτι σαν την εγνατία οδό. Κάνουμε τον δρόμο αλλά όχι τα πρακτορεία ΚΤΕΛ απ όπου θα εξυπηρετηθούν οι τελικοί λιανικοί πελάτες.  Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξουν αγοραστές χονδρικής που θα πουλήσουν μετά το αέριο σε πελάτες λιανικής.

Με λίγα λόγια ο άνθρωπος μας έλεγε ότι πρέπει να ενδιαφερθεί ή ένας ιδιώτης ή το δημόσιο η ΔΕΠΑ  πχ, για να κάνει αίτημα στον TAP,  να υπάρξει πρόβλεψη και εφαρμογή έτσι ώστε να κατασκευαστεί υποδομή για διασύνδεση των νοικοκυριών της Καστοριάς.

Μέχρι στιγμής όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (βλέπε κάποιες κινήσεις Αντωνίου) δεν ανακοινώθηκε καμία σοβαρή προσπάθεια των τοπικών μας αρχόντων προς την κατεύθυνση επίτευξης σοβαρών δεσμεύσεων από την κυβέρνηση ή παικτών από την ελεύθερη αγορά, σχετικά με ότι:

1ον) Θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστεί η τελική διέλευση του αγωγού από την περιοχή μας και

2ον) Και πιο σημαντικό, θα εξασφαλιστεί η δημιουργία φορέα που θα συνεργαστεί με τον TAP, θα κατασκευάσει υποδομές  και θα αγοράσει αέριο για να το διανείμει λιανικώς στους Καστοριανούς .

Μέχρι στιγμής οι πολιτικοί μας και οι αυτοδιοικητικοί μας, πετούν τα καπάκια του jack daniels περιμένοντας να ωριμάσει από μόνο το όλο θέμα.

Δεν είναι έτσι όμως, το ίδιο έγινε και με το ΤΕΙ.  Λέγανε οι δημοσιογράφοι , πρότειναν οι καθηγητές (βλ.Γιαννάς) και οι πολιτικοί πέρα βρέχει...

Τώρα τα πράγματα για μας τουλάχιστον που ασχοληθήκαμε με το θέμα ίσως είναι και λίγο χειρότερα.Αντί να βοηθηθούμε από κάποιους κυρίους που μετρούν την αξιοπιστία τους με το πόσο βαριά και μάγκικη θα ναι η φράση που θα ξεράσουν, δεχθήκαμε και επίθεση επειδή καταγράψαμε την μηδενική δραστηριότητα που παρατηρείται στο θέμα του αγωγού.

Καταγράψαμε απόψεις και μαρτυρίες που αφορούσαν σε γεγονότα (τα όσα ειπώθηκαν στην Κορησό από τους ανθρώπους του TAP,) και μπήκαμε στο στόχαστρο των ευερέθιστων νεόκοπων αυτοδιοικητικών επειδή τους ζητήσαμε να ψαχτούν για τα δεδομένα και να ενεργοποιηθούν για τα επερχόμενα καθώς και να ενημερώσουν ως όφειλαν τους πολίτες του τόπου για τα πάντα με διαφάνεια, εγκυρότητα και χωρίς μεγαλοπιασίματα!  

Δεν πειράζει. Ο καθένας κρίνεται. Ας ελπίσουμε ότι έστω και από το σπιρούνιασμα που δέχτηκαν στην βουβωνική χώρα του ευαίσθητου εγωισμού τους, θα κάνουν ότι μπορούν για να μην βρεθεί τούτη η δύσμοιρη ακριτική γωνιά της χώρας, πάλι σε θέση ουραγού.

Κυρίες και κύριοι διοικούντες και υπερασπίζοντες την Καστοριά .

Πάψτε να λειτουργείτε ως δυνάμεις της αδράνειας και της απραξίας που χρησιμοποιούν τα αξιώματα που τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες για επίδειξη κομπορρημοσύνης καθώς και για μικροδιευθετήσεις συμφερόντων, αδιαφορώντας για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. 

Κάντε αυτό για το οποίο σας εκλέξαμε.
Μην πείτε και για το φυσικό αέριο ότι πιαστήκατε εξ απήνης...
Τώρα γνωρίζετε.