Καστοριά: Τα αλυσοπρίονα… πήραν φωτιά!

Posted by : Mr. Blog | 29 Οκτ 2012 | Published in


- Οι πολίτες «θυμούνται» ξανά τα χωριά τους, λέει στη Ν.Κ. ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών κ. Χρήστος Λιάμης
Ενώ προχωρούμε προς την καρδιά του φθινοπώρου, στο… φουλ δουλεύουν τα αλυσοπρίονα στις ορεινές περιοχές του Νομού Καστοριάς,  καθώς νόμιμοι αλλά και

παράνομοι υλοτόμοι κόβουν με εντατικούς ρυθμούς ξύλα για να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι άδειες για ιδιωτική υλοτόμευση ήταν πολλαπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια
Η μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έχει κάνει πολλούς συμπατριώτες μας να… θυμηθούν ξανά τα χωριά τους και τα οικογενειακά κτήματα που λόγω εγκατάλειψης έχουν μετατραπεί σε πραγματικά δάση. Έτσι, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος στο  Δασαρχείο Καστοριάς για «άνοιγμα» μετά από χρόνια αγρανάπαυσης κτημάτων με –ελεγχόμενο- κόψιμο δέντρων είναι σχεδόν πενταπλάσιες απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμη πιο πολλοί όμως είναι εκείνοι οι πολίτες, που ανεξέλεγκτα και παράνομα αποψιλώνουν ορεινές δασικές εκτάσεις, προκειμένου να γεμίσουν τις απο­θήκες τους για το χειμώνα ή για να πουλήσουν τα ξύλα που κόβουν, αποκομίζοντας ένα σημαντικό γι’ αυτούς κέρδος. «Οι άδειες για ιδιωτική υλοτόμευση ήταν πολλαπλάσιες από τα προηγούμενα χρόνια. Θα δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου πόσες θα είναι, διότι εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι όλοι γύρισαν στις ξυλόσομπες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Καστοριά, από τις λαθροϋλοτομίες που κάνουν τεράστια ζημιά, καθώς μειώνεται συνέχεια το ξυλο-απόθεμα των δασών της Καστοριάς. Αν η δυνατότητα  της ξυλείας κάθε χρόνο, ανερχόταν γύρω στα 60.000 κυβικά, με τις λαθροϋλοτομίες αυτή η δυνατότητα δεν θα υπάρχει. Θα μειώνεται και θα φτάσει να γίνει 55, 50, 45 χιλιάδες κυβικά, ενώ τα δάση διαχειρίζονται βάση μελέτης », δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο  προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς, κ. Χρήστος Λιάμης.
Μάχη από τα Δασαρχείο
Σύμφωνα και με τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι η λαθροϋλοτομία είναι σε έξαρση και στην περιοχή μας και οι υπάλληλοι των Δασαρχείων δίνουν μάχη μέρα νύχτα για να περιορίσουν το φαινόμενο, προστατεύοντας τον πολύτιμο αυτό θησαυρό της Καστοριάς, που δεν είναι άλλος από τα δάση. «Τα δάση του Νομού Καστοριάς έχουν μία δυνατότητα παραγωγής κάθε χρόνο. Η εκμετάλλευση γίνεται μέσω διαχειριστικής μελέτης. Η διαχειριστική μελέτη αυτή προβλέπει ακριβώς το νήμα που θα κοπεί από κάθε τμήμα του δάσους που λέγεται συστάδα. Η παραγωγή της Καστοριάς είναι συγκεκριμένη και αυτόν τον όγκο ξύλου δεν μπορούμε να τον υπερβούμε»,  εξήγησε  ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών.

Καυσόξυλα Βουλγαρίας
Στο μεταξύ, πιο φτηνά είναι και τα ξύλα που εισάγονται στην Ελλάδα από τη γειτονική Βουλγαρία και φτάνουν φυσικά και στην πόλη μας.  Αυτά πωλούνται σε κυβικά, έναντι 50 έως 60 ευρώ το καθένα, δηλαδή το κιλό στοιχίζει 10 λεπτά περίπου. Βέβαια, ένα κυβικό μέτρο ισούται περίπου με 600 κιλάξύλα. Και πάλι όμως συμφέρει, αφού ο τόνος ξύλων στη Ελλάδα τιμάται κατά μέσο όρο στα 140-150 ευρώ, δηλαδή το κιλό κοστίζει 14 με 15 λεπτά. Η πώληση στην Ελλάδα ξύλων που εισάγονται από τη Βουλγαρία δεν είναι φυσικά παράνομη, αν και η ποιότητά τους δεν είναι αντίστοιχη εκείνης των ελληνικών καυσόξυλων.
Πάντως, όλοι θα πρέπει να βιαστούν για την κάλυψη της θέρμανσης, είτε αυτή είναι από ξύλα είτε από πετρέλαιο, αφού ο χειμώνας αναμένεται «καυτός»- τουλάχιστον από φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ