Μαρία Σπυροπούλου: Mια Κλεισουριώτισσα ανάμεσα στους ερευνητές του CERN που ανακάλυψαν το Σωματίδιο του Θεού!

Posted by : Mr. Blog | 4 Ιουλ 2012 | Published in

Οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου CERN ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν το περιβόητο Σωματίδιο του Θεού (Higgs Boson) σε ειδική συνέντευξη Τύπου! (δείτε βίντεο παρακάτω).

Ανάμεσα στούς επιστήμονες που δουλεύουν εδώ και χρόνια για το πείραμα και μια Καστοριανή με
καταγωγή από την Κλεισούρα, η Μαρία Σπυροπούλου...

Η πειραματική φυσικός κυρία Μαρία Σπυροπούλου, μόνιμη ερευνήτρια στο τμήμα φυσικής του κέντρου CERN, συμμερίζεται τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία που υπάρχει.

Η ίδια συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τι ακριβώς θα συμβεί κατά τη διάρκεια του πειράματος. «Όλα πάνε καλά. Είναι η αρχή μιας μεγάλης εποχής για την έρευνα. Το είναι μόνο η προθέρμανση», δήλωνε πριν λίγο καιρό για τα πειράματα στο CERN.


Μαρία Σπυροπούλου
Η Μαρία Σπυροπούλου γεννήθηκε στην Καστοριά αρχές της δεκαετίας του 1970. Όταν ήταν μικρή είχε εμμονή με τις λίστες, κάτι που οι γονείς της θεωρούσαν παράξενο γι' αυτό και την παρότρυναν να βγαίνει στη γειτονιά και να παίζει με τα άλλα παιδιά.

«Ήμουν 12 χρόνων όταν ονειρευόμουν να γίνω πιλότος σε F-16. Λίγα χρόνια αργότερα θα άλλαζα γνώμη, πλέον ήθελα να γίνω αστροναύτης». Τελικά έγινε «Αϊνστάιν», απέκτησε το πτυχίο Φυσικής το 1993 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έφυγε για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η Μαρία Σπυροπούλου δεν εντυπωσιάζεται από τους βαρύγδουπους τίτλους που της έχουν «φορέσει» τα Μέσα. Αντίθετα, προτιμά τα δεδομένα και τις αποδείξεις που θα αλλάξουν τη θεώρησή μας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Γεννήθηκε στην Καστοριά, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έλαβε το διδακτορικό της απότο Χάρβαρντ. Διετέλεσε ερευνήτρια στο BESSY του Βερολίνου και στο FermiLab του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
Σήμερα εργάζεται στο CERN.

Αναλυτικό βιογραφικό στη wikipedia