Καστοριά: Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την ΠΕ

Posted by : Mr. Blog | 26 Ιουλ 2012 | Published in

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ) και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς εφαρμόζει για φέτος και για πρώτη φορά ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που θα διαρκέσει ολόκληρη την θερινή περίοδο από τον μήνα Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Εξειδικευμένα και εξοπλισμένα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε βρίσκονται καθημερινά στην Περιφερειακή ενότητα μας με σκοπό τη καταπολέμηση των κουνουπιών (δειγματοληπτικοί έλεγχοι –ψεκασμοί έλεγχοι ακμαίων εντόμων).

Οι παρεμβάσεις αφορούν το φυσικό περιβάλλον το περαστικό καθώς και σαμιακές εστίες του αστικού περιβάλλοντος αποκλειστικά και μόνο με επίγεια μέσα.

Η καταπολέμηση γίνεται με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας καταπολέμηση του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης μέσα στο νερό. Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια είναι σήμερα η πλέον αποτελεσματική, οικονομική και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος, που παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Τόσο το υγροτοπικό συστήματα του νομού όσο και οι σημαντικές εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών στο περιαστιακό σύστημα των δήμων έχουν χαρτογραφηθεί και ελέγχονται για την ύπαρξη προνυμφών με εβδομαδιαίες δειγματοληψίες.

Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται από τα συνεργεία της εν λόγω εταιρείας, με τα κατάλληλα εντομοκτόνα προνυμφοκτόνα κουνουπιών (κυρίως αναστολείς χιτίνης), αφού πρώτα οι επιφάνειες προς ψεκασμό έχουν εμβαδομετριθεί και οριοθετηθεί για την αποφυγή της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων. Τα συνεργεία ελέγχονται από υπαλλήλους υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,( Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας).