Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καστοριά για την Οσία Σοφία της Κλεισούρας

Posted by : Mr. Blog | 30 Ιουν 2012 | Published in


Την Καστοριά θα επισκεφθεί από σήμερα Σάββατο 30 Ιουνίου έως και την Τρίτη 3 Ιουλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει σήμερα Σάββατο 30 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ομονοίας και στις 7:45 θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Αύριο Κυριακή 1 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η Ακολουθία του Όρθρου και στις 8 η Ακολουθία Αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας που ασκήτευσε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας, υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη και στις 8:30 το πρωί θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Στις 6 το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας και θα γίνει καθαγιασμός του Κιβωρίου του τάφου της Οσίας Σοφίας.

Η Οσία Σοφία γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Σαρή-παπά επαρχίας Άρδασας Βιλαετίου Τραπεζούντος του Πόντου και ασκήτευσε στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς. Το 1919 βρίσκεται στον Πειραιά και από εκεί μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη και το 1927 με παρότρυνση της Παναγίας πηγαίνει στην Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας Καστοριάς. Το 1944 γίνεται το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας και η Σοφία σώζει το μοναστήρι από τους Γερμανούς, ενώ το 1967 η Παναγία την χειρουργεί και τη θεραπεύει. Κοιμήθηκε στις 6 Μαΐου του 1974. Τον Ιούνιο του 2011, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ Σεραφείμ απέστειλε υπόμνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξη της Οσίας και περίπου 4 μήνες μετά, στις 4 Οκτωβρίου, η Γερόντισσα Σοφία κατατάσσεται στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και υπογράφεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου, η Πατριαρχική και Συνοδική πράξη αγιοκατάταξης της Οσίας Σοφίας. Αύριο Κυριακή 1 Ιουλίου στις 8 το πρωί θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ Βαρθολομαίο, η Ακολουθία Αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας. Η μνήμη της τιμάται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου.

Πρόγραμμα επίσκεψης Οικουμενικού Πατριάρχη

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 9:30 το πρωί θα γίνει αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καστοριάς από τον Δήμαρχο Μανώλη Χατζησημεωνίδη. Στις 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Καστοριάς και στις 12 το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία Μαυριωτίσσης). Στις 6:30 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Νυμφαίο. Την Τρίτη 3 Ιουλίου στις 11:30 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τα εγκαίνια του Ενυδρείου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και στις 2 το μεσημέρι θα αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο "Αριστοτέλης" Άργους Ορεστικού