Καστοριά: Τα ενοίκια που προκαλούν...‏

Posted by : Mr. Anonymous | 19 Δεκ 2011 | Published in


Προβληματισμός και αγανάκτηση για συγκεκριμένες μισθώσεις

Πολλές είναι οι δημόσιες υπηρεσίες του νομού Καστοριάς που νοικιάζουν κτίρια για να στεγαστούν, κοστίζοντας στο Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, την ίδια ώρα που η πόλη μας διαθέτει...αναξιοποίητα δημόσια κτίρια, που θα μπορούσαν να στεγάσουν υπηρεσίες με μηδέν κόστος.
Προτιμούν όμως τα λεφτά να πηγαίνουν σε «κερασμένα» ενοίκια, αντί να δοθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα έτσι ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίες δίνοντας ώθηση στη ψυχορραγούσα οικονομία της ακριτικής μας περιοχής.

Άκρως ενδιαφέροντα εμφανίζονται να είναι τα στοιχεία για τις δημόσιες δαπάνες νοικιασμένων κτιρίων πολλών περιοχών της χώρας μας, καθώς στα 80 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που το κράτος καταβάλει κάθε χρόνο για τη στέγαση των υπηρεσιών του, σε μια περίοδο που περισσότερο από ποτέ απαιτούνται σημαντικές περικοπές λειτουργικών δαπανών.

Ενοίκια-φωτιά

Σπατάλες εκατομμυρίων από υπηρεσίες που συνεχίζουν προκλητικά να σπαταλούν τεράστια ποσά ενοικίων όπως ο οργανισμός εργατικής κατοικίας, η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων Καστοριάς, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ – ΥΠΑΔ) κλπ, έναντι διόλου ευκαταφρόνητων χρηματικών ποσών, τα οποία ασφαλώς επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση τους άγρια φορολογούμενους έλληνες πολίτες. Συζητείται ευρέως ότι όλα αυτά τα χρόνια π.χ. τα χρήματα που έδωσε για τα ενοίκια η Δ.Ο.Υ. Καστοριάς σε ιδιώτη, θα μπορούσε να είχε κτίσει 3 ιδιόκτητα τέτοια κτήρια!, ενώ συνεχίζει να σπαταλά τεράστια ποσά ενοικίων, προκαλώντας την κοινή γνώμη (και την κοινή θέα -καθ’ ότι το κτήριο είναι προκλητικό, πολυτελές, έχει θέα, άνεση, και η διαρρύθμιση των γραφείων της Δ.Ο.Υ. προκαλεί την πάμφτωχη με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μισθούς Iνδίας, Καστοριά).

Ένα όργιο σπατάλης που αφήνει αδιάφορους τους τοπικούς μας πολιτικούς δεκαετίες τώρα, προκαλώντας το κοινό αίσθημα και πυροδοτώντας σενάρια εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, αταδεικνύοντας έτσι και το μέγεθος της σπατάλης που γίνεται από τους δημόσιους οργανισμούς. Ας αναφερθεί ότι υπάρχουν πολλά δημόσια κτήρια ανεκμετάλλευτα και πολλές δημόσιες υπηρεσίες που πληρώνουν ενοίκια στο δεκαπλάσιο της κανονικής τους τιμής.

75.714 ευρώ το χρόνο για τη στέγαση της αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς

Το θέμα έγινε γνωστό πριν λίγους μήνες από τον γραμματέα του ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καστοριάς κ. Θωμά Αναστασίου, ο οποίος ζήτησε τη μετεγκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών από ιδιωτικά σε δημόσια κτίρια με παράλληλα καταγραφή της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, μια πρόταση που ωστόσο δεν εισακούστηκε ποτέ.

Το συγκριμένο πρόβλημα το αναμόχλευσε και ο βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Καστοριάς, κ. Τζηκαλάγιας, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις από συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τόλμησε τον περασμένο Οκτώβριο να υποβάλει ερωτήσεις προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας , Διοικητικής Μεταρρύθμισης , Εσωτερικών , Εργασίας και προστασίας του Πολίτη, εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Ο κ. Τζηγκαλάγιας ζήτησε να μάθει τις προθέσεις των υπουργών άλλα και τη δημοσιοποίηση καταλόγου στον οποίο θα καταγράφονται οι υπηρεσίες που μισθώνει το κάθε Υπουργείο, το ύψος των ενοικίων, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, η ημερομηνία ενοικίασης και η διάρκεια αυτής.

Η μόνη σαφής απάντηση που έλαβε μέχρι στιγμής από τον κ. Χρηστό Παπουτσή είναι για το ύψος των ενοικίων στέγασης της αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς, που φτάνει τα 75.714 ευρω. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απάντηση, το κράτος δαπανά το ποσό των 6.309,50 ευρώ το μήνα για τη στέγαση της αστυνομικής διεύθυνσης στη οδό Γράμμου, ενώ για τη στέγαση του τμήματος Συνοριακής φύλαξης στο Γαβρά, δαπανά το ποσό των 1.138,08 ευρω το μήνα δηλαδή 13.656,96 ευρω το χρόνο.

Σκανδαλίζει το φαινόμενο των δημοσίων υπηρεσιών που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια

« Μετά από μεγάλη απαίτηση πολλών συμπολιτών μας για τις πολλές δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες στεγάζονται εδώ και χρόνια σε ιδιωτικά κτίρια, φαινόμενο που σκανδαλίζει, αποφάσισα και από την μεριά μου να ζητήσω ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία το τι μέλλει γενέσθαι για το συγκριμένο πρόβλημα, διότι θεωρώ ότι είναι ντροπή για την κοινωνία μας να κοροϊδεύουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν κάνει αναφορές», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. του νομού Καστοριάς, κ. Ζήσης Τζηγκαλάγιας , εξηγώντας στη συνέχεια για τις απαντήσεις που πήρε μόνο από το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, ενώ το Υπουργείο Παιδείας όπως του ανακοίνωσε, πραγματοποιεί κάποιες κινήσεις προκειμένου να αναζητηθούν κτίρια καθώς υπάρχουν πολλά, από τους μέχρι πρότινος καποδιστριακούς δήμους.
«Πρέπει η πατρίδα μας να πάρει τα επάνω της και για να γίνει αυτό χρειάζεται ανάπτυξη. Να αυξήσουμε από την μια μεριά τα έσοδα και από την άλλη, να περιορίσουμε τις δημόσιες δαπάνες», κατέληξε ο βουλευτής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
neakastoria.gr